Schengen Vizesi Nedir?
Yetkili kurumlarca verilen Schengen vizesi, Schengen bölgesi sınırlarındaki ülkeleri ziyaret etmek isteyen kişilere serbestçe dolaşma ve bu ülkelerin herhangi birinden dönüş yapma hakkı tanıyan bir geçiş belgesidir. Schengen vizesi ile belirli kriterlere bağlı kalmak koşulu ile birden fazla ülkeyi ziyaret edebilirsiniz.
Schengen Vizesi Ülkeleri Hangileridir?
Aşağıdaki listedeki İzlanda, Norveç ve İsviçre ülkeleri Avrupa Birliğine üye olmadan Schengen Bölgesine dahildirler. Geriye kalan ülkeler hem Avrupa Birliğine üye hem de Schengen Bölgesindedir.
Monako, San Marino ve Vatikan şehri ise diğer Schengen Ülkeleri ile yolcu trafiği için açık sınırlarını korurlar fakat kendi vize politikaları vardır. Portekiz ve İspanya denizaşırı toprakları (Azor Adaları, Kanarya Adaları, Madeira adası), Schengen bölgesi arasındaki pasaportsuz rejime dahildir.
Listemizden Schengen Ülkelerini görebilirsiniz.
Almanya Yunanistan Belçika Çek Cumhuriyeti
İtalya Estonya Finlandiya Fransa
Hırvatistan Hollanda İspanya İsveç
İsviçre Danimarka İzlanda Letonya
Litvanya Lihtenştayn Lüksemburg Macaristan
Malta Norveç Polonya Portekiz
Slovakya Slovenya Avusturya Romanya
Bulgaristan
Schengen Bölgesinde olan ülke vatandaşları kendi aralarında seyahat ederken ayrı bir sınır kontrolünden geçmezler. Bu açıdan Schengen ülkeleri arasında seyahat çok daha rahat ve engelsizdir. Schengen Bölgesine seyahat açısından örnek verecek olursak Almanya schengen vizesi aldıktan sonra Fransaya ayrıca vize almadan seyahati mümkün kılar diyebiliriz.
- Bordo (Umuma Mahsus) pasaport sahiplerinin vize alma zorunluluğu bulunmaktadır.
- Yeşil (Hususi), Gri (Hizmet) ve Siyah (Diplomatik) pasaport sahipleri 180 gün içerisinde 90 güne kadar vizesiz seyahat edebilme hakkına sahiptir.
Tüm Turistik Vize Başvuruları İçin Gerekli Olan Ortak Evraklar
- Pasaport (seyahatinizin dönüş tarihi sonrası en az 6 ay geçerli olmalı)
- 2 adet biyometrik yeni fotoğraf (3,5 x 4,5 cm ölçülerinde, beyaz fon üzeri)
- Eski pasaport: Var ise bir önceki pasaport ve vize fotokopileri sunulmalıdır. Eski pasaport kayıp veya imha edilmiş ve vize fotokopileri mevcut değilse dilekçe yazılmalıdır.
- Yerleşim Yeri (İkametgah) Belgesi: E-devlet üzerinden QR kodlu olarak alınır.
- Ek gelir belgeleri (Kira sözleşmesi, tapu, araç ruhsatı fotokopileri varsa)
- Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği (Aile ve adres bilgileri içeren / Evli kadınlar kızlık soyadlarını içeren belgelerini de temin etmeyi unutmamalıdır.)
- Kimlik ön ve arka yüz fotokopisi
- Kişi yabancı uyruklu ise: En az 6 ay geçerli T.C. ikamet izni ve çalışma izni fotokopisi
- Schengen vize başvuru formu: Vize başvuru formu (Bu form GEZENGENLER Turizm yetkililerince doldurulacaktır).
- Seyahat Sağlık Sigortası - Orjinal belge: 30.000 € teminatlı uluslararası geçerli poliçe seyahat tarihinizden bir gün önce başlayıp bir gün sonra sona ermelidir. Uluslararası geçerli seyahat sağlık sigorta poliçelerinizi kurumumuzdan temin edebilirsiniz. Sigorta işlemleriniz için çağrı merkezimizi arayabilirsiniz.
- Otel ve uçak bileti ön rezervasyonları,
- Güncel banka hesap dökümü: Son 3 aylık, kaşe, ıslak imza ve banka imza sirküleri ile birlikte temin edilmiş. Aile fertlerine sponsor olacak kişilerin banka hesap özetinde sponsor olacağı her kişi için ek olarak bakiye bulundurması gerekecektir.
- Kişi serbest meslek sahibi veya bir şirkete danışmanlık hizmeti veriyorsa noter onaylı iş sözleşmesi (Orjinal belge sunulmalı)
- Gidilecek gezi süresince talep edilen vize dilekçesi.
İşverenler İçin Gerekli Ekstra Evraklar
- Güncel tarihli şirket evrakları: Orjinal faaliyet belgesi, sicil gazete, vergi levhası, imza sirküleri fotokopileri
- SGK / Bağ-Kur 4 B detaylı hizmet dökümü (e-devlet şifrenizle temin edebilirsiniz.)
- Şirketin banka hesap özeti: Son 3 aylık, kaşe, ıslak imza ve banka imza sirküleri ile birlikte temin edilmiş.
SGK’lı Çalışanlar İçin Gerekli Ekstra Evraklar
- Güncel tarihli şirket evrakları: Orjinal faaliyet belgesi, sicil gazete, vergi levhası, imza sirküleri fotokopileri
- SGK işe giriş bildirgesi ve SGK 4A detaylı hizmet dökümü (e-devlet şifrenizle temin edebilirsiniz)
- Maaş bordroları (Son 3 aylık, ıslak imza ve kaşeli)
- Şirket yazısı - Orjinal belge: Şirket yetkilisi tarafından konsolosluğa hitaben yazılacak dilekçede başvuru sahibinin bu iş yerinde çalıştığı ve izinli olduğu tarihler belirtilmelidir. Belge, şirketin antetli kağıdına kaşe ve ıslak imzalı olarak temin edilmelidir.
Emekliler İçin Gerekli Ekstra Evraklar
- Mal Varlığı: Türkiye ya da Avrupa'da bulunan mal varlıklarınız (tapu fotokopileri, kira gelirleri)
- Emeklilik Hesabı: Emeklilik hesabı randevu tarihinden maksimum Bir (1) hafta öncesine ait olmalıdır. Emekli maaşınızı gösteren, Son üç ayın hareketlerini kapsaması, banka imza sirküleriyle beraber, ıslak imzalı ve kaşeli olmalıdır.
- Maddi Durum: Banka dökümleri randevu tarihinden maksimum Bir (1) hafta öncesine ait olmalı ve alınan banka dökümlerinin önlü/arkalı (çift yüzlü) basılması gerekmektedir (Tek yüze çıktı alınan dökümler kabul edilmeyecektir). Son üç ayın hareketlerini kapsaması, banka imza sirküleriyle beraber, ıslak imzalı ve kaşeli olmalıdır. Çalışan için maaşın yattığı hesap da ibraz edilmelidir. (QR kodlu banka hesap dökümleri kabul edilmemektedir.) 4A/ 4B Emekli Aylık Bilgisi: E-devlet üzerinden QR kodlu olarak alınır.
Kamu Personeli İçin Gerekli Ekstra Evraklar
- Çalışma belgesi - Orjinal belge: Bağlı bulunulan kurumdan alınmış mühür ve ıslak imzalı orjinal belge
- Görev kimlik kartı ön ve arka yüz fotokopisi
- Maaş bordroları: Maaşınızın yatmakta olduğu bankadan alınmış son 3 aylık kaşe, ıslak imza ve banka imza sirküleri ile birlikte temin edilmiş döküm
- Resmi izin yazısı - Orjinal belge: Bağlı bulunulan kurumdan alınmış mühür ve ıslak imzalı belge
Ev Hanımları İçin Gerekli Ekstra Evraklar
- Banka hesap özeti (Son 3 aylık hesap hareketliliğini içeren, tarafından kaşeli, ıslak imzalı ve banka imza sirküleri ile birlikte temin edilmiş)
- Sponsor Evrakları: Geçimi sağlayan aile üyesinin meslek kategorisi kısmından ilgili evrakları hazırlaması ve çalışmayan kişinin dosyasına eklemesi gerekmektedir. (örn: Firma sahibi ise Firma sahibi için evraklar, Emekli ise Emekli için gerekli evraklar hazırlanır). Sponsor birinci dereceden yakın olmalıdır. (Anne, baba, kardeş.) Başvuru sahibi evliyse, sponsor olarak eşini göstermelidir.
- Evlilik cüzdanı
- Dilekçe: Sponsor olan kişinin sponsorluk dilekçesi ve kimlik fotokopisi .
Öğrenciler İçin Gerekli Ekstra Evraklar
- Öğrenci belgesi (Güncel tarihli, orjinal belge)
- Yeni mezun başvuru sahipleri için diploma fotokopisi
- Orjinal muvafakatname belgesi: 18 yaşından küçük başvuru sahipleri için, anne ve baba tarafından imzalanmış noter onaylı orjinal belge
- Seyahate sponsor olarak kişinin meslek grubuna göre gerekli evraklar.
- Dilekçe: Sponsor olan kişinin sponsorluk dilekçesi ve kimlik fotokopisi.
- Parmak İzi: 12 yaş üstü çocukların biyometrik (parmak izi) uygulama gereği parmak izi vermemiş ise ebeveyn ya da yasal vasisiyle beraber şahsen başvuru merkezimize gelmeleri gerekmektedir. 12 yaş altı çocukların başvuru merkezini ziyaret etmesi gerekli değildir.
- Varsa ebeyevnlerin geçerli vizesi: Ebeveynlerin veya yasal vasinin geçerli vizesi bulunması durumunda, geçerli vize fotokopileri çocuğun dosyasına eklenir.
- Boşanmış çiftler için: Çocuğun velayetini gösteren mahkeme kararının orijinali ve fotokopisi gerekmektedir. Velayet her kimde olursa olsun, diğer ebeveynin orijinal muvafakatname ve fotokopisini sunması zorunludur. Muvafakatname son 6 ay içerisinde alınmış olmalıdır.
- 18 yaş altı başvuruları için: Her iki ebeveyn veya yasal vasi şahsen başvuru merkezini ziyareti halinde başvuru formunu Kosmos personeli gözetiminde imzalar ve bu durumda muvafakatname gerekmez. Başvuru esnasında ebeveynlerden biri şahsen başvuru merkezini ziyaret edemeyecekse, gelemeyecek olan ebeveynden orijinal ve fotokopi olarak noter tasdikli muvafakatname istenir. Muvafakatname son 6 ay içerisinde alınmış olmalıdır.
Önemli Not
- Anne, baba ve tüm aile fertlerinin vize başvurusunda bulunacak olması halinde muvafakatname belgesine gerek bulunmamaktadır.
- Ebeveynler ayrılmış ve 18 yaşından küçük başvuru sahibinin yasal velayeti sadece bir ebeveynde ise velayeti olmayan ebeveynden noter onaylı muvafakatname belgesinin alınması zorunludur.
ÇİFTÇİ İÇİN GEREKLİ EKSTRA EVRAKLAR
- Mal Varlığı: Türkiye ya da Avrupa'da bulunan mal varlıklarınız (tapu fotokopileri, kira gelirleri)
- Çiftçi Belgesi: Bağlı olduğunuz ziraat odası tarafından verilmiş veya e-devletten alınan çiftçi belgeniz.
- Çiftçi Kayıt Belgesi (ÇKS): Bağlı olunan kurum tarafından verilmiş veya e-devletten alınan ÇKS belgeniz.
- Tarla Tapuları: Çiftçilik belgesinde geçen tarlalardan en az 1 tanesinin tapusu veya başkasından kiralandı ise tapu ve ona ait olan kira kontratı gerekmektedir.
- Maddi Durum: Banka dökümleri randevu tarihinden maksimum Bir (1) hafta öncesine ait olmalı ve alınan banka dökümlerinin önlü/arkalı (çift yüzlü) basılması gerekmektedir (Tek yüze çıktı alınan dökümler kabul edilmeyecektir). Son üç ayın hareketlerini kapsaması, banka imza sirküleriyle beraber, ıslak imzalı ve kaşeli olmalıdır. Çalışan için maaşın yattığı hesap da ibraz edilmelidir. (QR kodlu banka hesap dökümleri kabul edilmemektedir.)
- Zirai Araç Ruhsatı: Traktör veya biçerdöver ruhsatı
SERBEST MESLEK İÇİN GEREKLİ EKSTRA EVRAKLAR
- Mal Varlığı: Türkiye ya da Avrupa'da bulunan mal varlıklarınız (tapu fotokopileri, kira gelirleri)
- Şirket Dokümanları: Güncel Vergi Levhası Ticari Sicil Gazetesi Son 6 aya ait Orijinal ya da e-imzalı Faaliyet belgesi İmza Sirküleri
- Meslek Kartı: Var ise, meslek kimlik kartı fotokopisi.
- Kurum Yazısı: Bağlı olduğunuz kurumdan ıslak imzalı ve kaşeli yazı.
- Maddi Durum: Banka dökümleri randevu tarihinden maksimum Bir (1) hafta öncesine ait olmalı ve alınan banka dökümlerinin önlü/arkalı (çift yüzlü) basılması gerekmektedir (Tek yüze çıktı alınan dökümler kabul edilmeyecektir). Son üç ayın hareketlerini kapsaması, banka imza sirküleriyle beraber, ıslak imzalı ve kaşeli olmalıdır. Çalışan için maaşın yattığı hesap da ibraz edilmelidir. (QR kodlu banka hesap dökümleri kabul edilmemektedir.
SCHENGEN TİCARİ VİZE
Tüm Ticari Vize Başvuruları İçin Gerekli Olan Ortak Evraklar
- Pasaport (seyahat sonrası en az 6 ay geçerli)
- 2 adet biyometrik yeni fotoğraf (3,5*4,5 cm ölçülerinde, fonu beyaz)
- Ticari davetiye: Davet eden şirketin antetli kağıdına düzenlencek belge kaşe ve imzalı olmalı, ek olarak davet eden kişinin pasaport ve kimlik fotokopisi ile birlikte temin edilmelidir.
- Güncel şirket evrakları: Orijinal faaliyet belgesi, sicil gazetesi, vergi levhası, imza sirküleri fotokopileri
- SGK / BAĞ-KUR detaylı hizmet dökümü (e-devlet şifreniz ile temin edebilirsiniz.)
- Şirketin banka hesap özetİ: Son 3 aylık, kaşe, ıslak imza ve banka imza sirküleri ile birlikte beyan edilmelidir.
- Ek gelir belgeleri: Varsa kira sözleşmesi, tapu, araç ruhsatı fotokopileri
- Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği: Aile ve adres bilgilerini içerek belgeye ek olarak evli kadınların kızlık soyadını içeren belge ile birlikte 2 farklı belgeyi temin etmeleri gerekecektir.
- Ön ve arka yüz kimlik fotokopisi
Şirket Çalışanları İçin
- Dilekçe: Şirket yetkilisi tarafından konsolosluğa hitaben yazılacak dilekçe antetli kağıda kaşe ve ıslak imzalı olacak şekilde düzenlenmeli; başvuru sahibinin görevi, seyahat tarihleri, amacı ve sponsoru belirtilmelidir.
- SGK işe giriş bildirgesi
- Maaş bordroları: Son 3 aylık, ıslak imza ve kaşeli hazırlanmış belge